Virtual Reality en alle mooie kanten die deze techniek heeft

 

Virtual reality is meer dan een hobby

Ik ben een VR-professional. Ik ben ook een amateur-violist. Niet te shabby, en beter worden met oefenen.
Een keer per jaar neem ik een week vrij om te spelen met de geweldige muzikanten van het Baltimore Symphony Orchestra. Naast de pro’s en andere amateurs, oefenen en uitvoeren we geweldige klassieke muziekwerken. Zo kun je met Virtual Reality tegenwoordig al veel meer dan voorheen mogelijk was.

Je VR beleving gaat er steeds anders uitzien

Die week zette me aan het denken over VR kan verschillende aspecten van de podiumkunsten helpen.
Een belangrijk gebied is betrokkenheid van het publiek. De voorstelling voelt heel anders op het podium dan eraf. VR kan het publiek plaatsen op plaatsen waar geld niet te koop is. Vlak voor de dirigent. In het midden van het vioolgedeelte. Aan de achterkant van het podium waar de percussie spelers zijn. Het publiek kan de opwinding van het maken van muziek van binnenuit ervaren. Zo kun je met de HTC Vive live een concert bijwonen.

Er wordt al volop ge√ęxperimenteerd met Virtual Reality

Inderdaad, verschillende grote orkesten experimenteren al met VR. The Los Angeles Philharmonic neemt de vijfde symfonie van Beethoven op in 360 graden. Die opname is gratis te downloaden. Het Philharmonia Orchestra of London heeft soortgelijke opnames gemaakt. Het Baltimore Symphony Orchestra deelde een open repetitie.

Critici applaudisseren deze innerlijke blik in de muziek. Het publiek krijgt een unieke meeslepende ervaring. De meeste grote orkesten worstelen met het in balans brengen van hun budgetten. Het betrekken van jonge kijkers met een VR-ervaring kan tickets verkopen en nieuwe volgers aantrekken. Op een dag zou je je een volledig virtuele ervaring kunnen voorstellen. Een muziekliefhebber in Iowa kon een Berlijns Philharmonisch concert bijwonen zonder internationale reizen.

Films evolueerden immers van het filmen van een toneelstuk tot vele camera’s met beweging. Waarom zou het bijwonen van een concert hetzelfde blijven gedurende honderden jaren?

Er zijn andere manieren om VR in te zetten

Een ander gebied waar VR nuttig kan zijn, is faalangst. Muzikanten worden nerveus in uitvoeringen, net als sommige leerlingen van de basisschool. Als een muzikant niet op hetzelfde niveau kan optreden als tijdens een repetitie, is dat een probleem.

Er zijn veel technieken om faalangst te bestrijden. Boeken als “Het innerlijke spel van tennis” helpen bij het overwinnen van zelftwijfel en nervositeit. Presentatoren zoals Noa Kageyama van ‘The Bulletproof Musician’ leren andere methoden. Sommige muzikanten medicineren zichzelf voor een high-stakes-optreden. Virtuele realiteit wordt vandaag al gebruikt om angst voor spreken in het openbaar te overwinnen. Het is gemakkelijk om je voor te stellen dat dit wordt uitgebreid naar faalangst. Net zoals VR je op een groot congres op het podium kan plaatsen, kan het je in de virtuele Carnegie Hall-fase plaatsen.

Een kritische artiest die de minste oefentijd krijgt, is de dirigent van het orkest. Dit geldt met name voor jonge conducteurs. Zonder een vaste baan bij een orkest is “podiumtijd” schaars. Geleiders voeren hun CD-spelers of tv-toestellen uit ter voorbereiding op een echt orkest. Stel je voor dat je een VR-headset met een handgebaren-sensor gebruikt voor het uitvoeren van oefeningen. Het zou het volgende beste alternatief voor de echte ervaring kunnen zijn.